Griekenland een populaire vakantiebestemming
Griekenland behoort al jarenlang tot de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlandse en Belgische toeristen. Jaarlijks vliegen ongeveer een half miljoen Nederlanders en zo’n driehonderdduizend Belgen naar Griekenland. Reisdoel is in de meeste gevallen de zonovergoten Griekse eilanden. Alle ingrediënten voor een goede zonvakantie zijn aanwezig in Hellas, zoals de Grieken hun land ook graag noemen. Zon, stranden, veel kilometers aan kustlijn, een lekkere keuken en een roemruchte geschiedenis maken het land zo populair als vakantiebestemming. De Grieken weten met hun charmes de toeristen een uitstekend vakantiegevoel te geven, waardoor de meeste bezoekers aan Griekenland meerdere keren teruggaan naar Griekenland. Griekenland wordt gezien als een welvarend land dat bloeit door het toerisme. men vergeet echter vaak dat een groot deel van de inkomsten naar de buitenlandse reisorganisaties gaan en dat Grieken veel en lang moeten werken om rond te komen. Griekenland heeft vooral veel verschillende gezichten, wat Griekenland voor een groot aantal doelgroepen interessant maakt. Griekenland is interessant voor meerdere soorten vakanties zoals: wandelvakantie, golfvakantie, zeilvakantie, fietsvakantie, culinaire reizen, huwelijksreis, strandvakantie, zonvakantie, feestvakantie, mondaine vakantie, cultuurvakantie, gezinsvakantie. Meer toeristische informatie over Griekenland kunt u hier vinden: www.visitgreece.gr
Geschiedenis van Griekenland
De eerste beschavingen in Griekenland ontstonden ongeveer zesduizend jaar geleden. De Griekse beschavingen in de Oudheid behoorden hiermee tot de eerste beschavingen van de wereld. Niet de allereerste, want dat was de Sumerische beschaving die rond 4500 voor Christus ontstond in het gebied waar tegenwoordig het Zuidoosten van Irak te vinden is. De oude Griekse beschavingen vormen de basis van een aantal elementen die we nu nog terugvinden in onze samenleving, zoals theater, filosofie en democratie. De oude Grieken hadden een sterke verbintenis met de natuur. Griekse goden zijn dan ook gebaseerd op natuurkrachten, zoals Poseidon op de Zee en Apollo op het zonlicht. De grootste bloeiperiode kende de Griekse beschaving in de vijfde en vierde eeuw voor Christus. Veel hedendaagse wetenschappen vinden hun oorsprong in deze periode, waarin wijsgeren zoals Plato, Socrates en Aristoteles de grondleggers waren van filosofieën, ideeën en wetenschappen.
Na het overlijden van Alexander de Grote, die als de conservator gezien wordt van de Griekse cultuur, ontstonden er periodes waarin er meerdere volkeren tevergeefs of succesvol om het Griekse grondgebied gestreden hebben. In de loop van de eeuwen heeft het hedendaagse Griekenland dan ook meerdere overheersers gehad, beginnend met de Romeinen (146 voor Christus tot 395 na Christus). Vervolgens werd Griekenland onderdeel van het Byzantijnse Rijk, iets wat ruim duizend jaar stand hield totdat de Turken Griekenland veroverden. De Turkse overheersing duurde van 1456 tot 1830. De Griekse Vrijheidsoorlog die in 1821 uitbrak heeft uiteindelijk voor de bevrijding gezorgd. Met hulp van Rusland, Engeland en Frankrijk werd Griekenland in 1830 een onafhankelijk land. Griekenland is sindsdien achtereenvolgens monarchie, republiek en weer monarchie geweest totdat in 1974 Griekenland uiteindelijk de republiek werd die we nu kennen. In 1981 werd Griekenland lid van de Europese Unie.
Heerlijk eten in Griekenland
De Griekse keuken is een zeer diverse mediterrane keuken, die duidelijk verwantschap toont met andere mediterrane keukens en gerechten die je in andere Balkanlanden aantreft. De Griekse keuken wordt als minder verfijnd gezien dan de Italiaanse, maar misschien zitten ze daar wel helemaal naast. De Griekse keuken staat bijvoorbeeld bekend om het feit dat het één van de gezondste keukens ter wereld is. Ook is de Griekse keuken gebaseerd op pure ingrediënten waarmee vaak zeer smaakvolle combinaties gemaakt worden. Wie bij Grieks eten denkt aan borden vol vlees zoals gyros en souvlaki die heeft vooral het beeld van de Griekse restaurants in Nederland voor zich. Want gyros zul je in een goed restaurant in Griekenland amper aantreffen. Het gegrilde en fijngesneden vlees wordt daar vooral gezien als een soort van fastfood.
Als je het over vlees op Griekse wijze hebt, dan heb je het vooral over grotere stukken vlees (lamsbout, hele kippen) of vleesspiezen die op de gril bereid worden. Ook ovengerechten zoals moussaka en stoofgerechten zoals stifado zijn echt Grieks te noemen. Over het algemeen zie je dat landinwaarts er vooral vlees gegeten wordt, terwijl langs de kust het accent vaak iets meer op vis ligt. Vis wordt net als vlees vaak op de gril of in de oven bereid.
Ingrediënten die je in de Griekse keuken naast vlees en kip veel gebruikt worden zijn tomaten, uien, olijfolie, honing, kaas (feta), rijst, aardappelen, amandelen, walnoten, aubergines, wijn en kruiden. Gezond en erg lekker is de Griekse salade. Van alles salades is het onze persoonlijke favoriet.
Villa Sophia, een luxe vakantiehuis in Lefkas – Griekenland
Wanneer u op zoek bent naar een luxe vakantiehuis in Griekenland is Villa Sophia perfect. De villa is gelegen op het eiland Lefkas en is gebouwd in de stijl en kleur van het eiland Lefkas en verheft zich statig vanaf de heuvels met een breedbeeld panorama over de zee en overige eilanden. Grote buitenterrassen met een eigen privé zwembad geven het geheel een allure voor een perfecte vakantie in Griekenland.
Voor meer informatie over de huur mogelijkheden van de villa neemt u dan gerust contact met ons op.
Typisch Griekenland
Veel gestelde vragen over Griekenland
Alarmnummer van Griekenland
Net als elders in de Europese Unie bel je in Griekenland naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.
Alcohol in Griekenland
Officieel is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol 18 jaar in Griekenland. Dat betekent dat je eigenlijk niet op stap zou kunnen als je jonger bent dan 18 jaar. Het aantal controles op leeftijd is echter zeer beperkt.
Drinkwater in Griekenland
Of leidingwater veilig is om te drinken in Griekenland is vooral afhankelijk van waar je in Griekenland bent. Op sommige plekken zijn de gezondheidsrisico’s beperkt terwijl je elders wel op moet passen met kraanwater. Het is daarom eigenlijk aan te raden om altijd mineraalwater uit een fles te drinken. Op veel plekken kun je flessen met grotere inhoud kopen.
Electriciteit in Griekenland
In Griekenland gebruikt men vrijwel zonder uitzondering dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je in Griekenland op vakantie gaat. Houd er wel rekening mee dat er binnen het netwerk incidenteel spanningswisselingen voor kunnen, die voor gevoelige apparatuur schadelijk kan zijn. Een zogenaamde surge-protector biedt daartegen een oplossing.
Feestdagen in Griekenland
Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Griekenland vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
2 maart – nationale feestdag vanwege begin bevrijdingsstrijd tegen de Turken
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis
variabel (meestal februari of maart) – carnaval
variabel (meestal maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (meestal maart of april) – Grieks Pasen
Drinkwater in Griekenland
Of leidingwater veilig is om te drinken in Griekenland is vooral afhankelijk van waar je in Griekenland bent. Op sommige plekken zijn de gezondheidsrisico’s beperkt terwijl je elders wel op moet passen met kraanwater. Het is daarom eigenlijk aan te raden om altijd mineraalwater uit een fles te drinken. Op veel plekken kun je flessen met grotere inhoud kopen.
Tijdsverschil met Griekenland
Griekenland ligt in de tijdzone UTC +2, terwijl Nederland in de tijdzone UTC +1 ligt. Dat betekent dat er één uur tijdsverschil is tussen Nederland en Griekenland. Het is in Griekenland 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt tijdens de zomertijd en de wintertijd, omdat Griekenland een zomertijdregeling heeft die gelijk loopt aan die van Nederland.
Zonkracht in Griekenland
De zon is in Griekenland over het algemeen een stuk sterker dan in Nederland. Dit betekent dat je sneller verbrandt, eerder een zonnesteek op kunt lopen en ook meer schade op de langere termijn op kunt lopen. Verantwoord omgaan met zonnen is daarom van belang. Vermijd de zon op de heetste uren (11 tot 15 uur) zoveel mogelijk. Bedek je huid en vooral je hoofd als je veel in de zon gaat. Gebruik anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor. Vooral bij jonge kinderen is dit van belang. De zonkracht is het hoogste in de maanden juni en juli