skip to Main Content

De Griekse eilanden

De Griekse eilanden zijn de belangrijkste karakteristiek van de vorm van Griekenland en zijn een prominent onderdeel van de cultuur en gebruiken van het land. Griekenland bestaat uit alles bij elkaar 6000 eilanden en rotsen verspreid in de Egeïsche en Ionische zee. Hiervan worden er slechts ca. 227 bewoond. De Griekse archipel kent 16.000 km kustlijn met een grote diversiteit aan landschappen, zoals lang gestrekte stranden, verscholen baaien en inhammen, zandstranden met duinen, grotten met steile rotswanden.

Bijna alle stranden hebben het officiële Europese Blue Flag keurmerk voor gezond en schoon zwemmen, duiken, snorkelen, surfen enz. Enkele oude Europese beschavingen ontwikkelden vele oudheidkundige nederzettingen die een belangrijk erfgoed hebben opgeleverd aan vervlogen multiculturele beschavingen.

Het ideale klimaat, veilig water en de vele kusten en haventjes hebben de eilanden tot een topattractie gemaakt bij de Grieken zelf en buitenlandse bezoekers. De meeste eilanden liggen in de Egeïsche zee en zijn van noord naar zuid te verdelen in 7 groepen.

  • Noord-Oost Egeïsche eilanden
  • De sporaden
  • Evia
  • Argosaronische eilanden
  • De cycladen
  • De Dodecanese
  • Kreta

De Ionische eilanden bestaan uit een eilandengroep verdeeld onder 7 grotere eilanden, zoals Zakynthos. Ithaca, Corfu, Keffalonia, Lefkas, Paxi en Kythira. Deze laatste ligt tegenover de zuidpunt van het schiereiland Peloponessos. Voorbeelden van kleinere eilanden zijn: Antipaxi, Kalamos. Kastos, Meganissi, Skorpios.

De ionische eilanden

De populariteit van deze eilanden wordt vooral bepaald door de temperatuur van het klimaat, het diepe en koele zeewater, de bergen,de weelderige vegetatie, het culturele erfgoed en de altijd goedgehumeurde bewoners. Bovendien zorgen de rust en de ontspanning voor een ideale vakantie.

Het toeristische karakter van deze eilanden wordt o.a. gevormd door een prima weg- en water infrastructuur, goede hotelaccommodaties, restaurants en duikcentra, zeehavens, culturele evenementen en een veelvoud aan bezienswaardigheden, historische monumenten en musea.

Naast de 7 grotere eilanden zijn er 5 kleinere en een aantal verlaten rotsen. Vanwege de ligging ten zuiden van de Peleponessos is Kythira een beetje afgescheiden van de andere eilanden.

Ooit waren deze eilanden een deel van het vaste land, maar door Seismische invloeden zijn ze losgerukt en zijn nu beeldbepalend door de opengereten kustlijnen met steile ruwe kliffen icm de prachtige stranden. Het diepste punt in Ionische zee is 4406 meter.

Het klimaat is er milder dan in de rest van Griekenland en wordt in de zomer mede bepaald door een een zachte noordwestelijke luchtstroom. Deze stroming heeft er wel voor gezorgd dat enkele locaties gerekend kunnen worden tot de betere internationale surf centra.

Bijzonder Lefkas 

Lefkas of Lefkada is minder bekend dan vele andere Griekse eilanden. Het landtoerisme is hierdoor beperkt gebleven, ondanks dat er de enkele gezellige toeristenplaatsen zijn zoals o.a. Nidri. Meer bekend is het eiland onder zeilers. De havens van Lefkas-stad, Nidri en Sivota zijn opgenomen in de reeks van flottielje havens. Deze groepszeilers zijn een substantiële aanvulling op de individuele zeilers, die vanuit de hele wereld met soms megajachten dit eiland komen bezoeken. Dit geeft het eiland een bijzondere sfeer en het is er nooit opgejaagd.

Het eiland is niet zo groot en biedt de mogelijkheid om in een beperkte periode het aan alle kanten te onderzoeken en kennis te maken met de goedgeluimde Griek. Hier kan je nog op zoek naar de intieme strandjes, welke voor een dag als privé kan worden beschouwd.

Nog steeds vindt men hier de in heuvels, verscholen authentieke dorpjes met de kenmerkende huisnijverheid door meestal zwart geklede vrouwen en de koffiedrinkende gezapige mannen die de romantische pleintjes bezetten. Het werkt zo ontspannend om hier een onderdeel van uit te maken en het nodigt zeker uit om in alle rust een eenvoudige lunch te nuttigen van Griekse salade, tzaziki, gavros enz.

Het eiland is een hoogstandje van de mooiste panorama’s, prachtige baaien en vele lang gerekte stranden aan een turkoois gekleurde zee, waarvan enkele het predicaat hebben van de mooiste van Griekenland. Eten en drinken hebben een eenvoudige karakter, maar de basis ingrediënten worden op een zodanige manier gebruikt dat iedere maaltijd een feest is.

Natuurlijk is Lefkas met de tijd meegegaan, maar heeft tevens veel aandacht voor het in stand houden van de lokale cultuur en gewoonten. Omdat er de winters vochtig zijn, is er in tegenstelling tot vele Griekse dorre eilanden veel groen en een weelderige flora die vanaf april ontluikt met bonte kleuren en heerlijke aroma’s.

Het eiland is bij uitstek geschikt voor rustige wandelingen, fietstochten, zeilen en surfen. Wie bovendien op zoek is naar rust, stilte en een prachtige schone natuur zal Lefkas bijzonder waarderen en waarschijnlijk besluiten hier nog eens terug te komen.

Voor detailinformatie zijn we graag bereid u nader te informeren en kunt u contact opnemen via info@villa-griekenland.nl.

Griekse Eilanden

Griekse Eilanden - Griekenland
Back To Top