skip to Main Content

Onvergetelijke vakantie naar Lefkas

Griekenland heeft ongeveer 3000 eilanden, waarvan er minder dan 200 bewoond zijn. Het merendeel ligt aan de oostkant van Griekenland in de Egeische zee. Kreta is hier het grootste en bekendste eiland. Aan de westkant van Griekenland ligt de Ionische zee met haar 7 grote eilanden.

Vakantie Lefkas - Griekenland

In het centrum van deze eilandengroep ligt het eiland Lefkas ook wel lefkada genoemd. Bij de prefectuur Lefkas, horen ook weer diverse eilanden, waarvan de meeste voor de kust van de toeristenplaats Nidri liggen. Scorpios is wellicht het bekendste, vanwege de verbondenheid met de familie Onassis.

Lefkas onderscheidt zich vanwege het Griekse authentieke karakter. Lefkas is minder bekend en daardoor heeft het landtoerisme nog geen grip gehad op dit eiland. Het is haast onwerkelijk dat je in de huidige moderne tijd, gedurende de rondreis op het eiland die bijzondere Griekse dorpjes bezoekt met elk hun eigen cultuur. Het pleintje beschut door eeuwenoude platanen, in zwart gehulde vrouwen die af en toe schichtig passeren terwijl de mannen op het plein de kaarten aan het schudden zijn onder her gebruik van een Griekse koffie. Het is iedere keer weer fantastisch om hier onderdeel van te zijn en ondergedompelde te worden in een zorgeloze wereld van decennia terug.

Zowel Lefkas-stad, Nidri en Sivota zijn opgenomen in de reeks van flottieljeshavens. Groepjes van zeiljachten verlaten ’s morgens de havens voor een nieuwe bestemming om ruimte te maken voor anderen die ’s middags weer binnenvaren. De bijbehorende zeemans verhalen worden in de restaurants aangedikt en zorgt voor een uitbundige stemming.

Het klimaat van de eilanden in de Ionische zee verschilt met dat van de Egeische zee. De eilanden in de Ionische zee vertonen geen dor landschap, omdat het hier tijdens de winter veelvuldig kan regenen. Hieraan dankt het haar groene natuur, waarbij het voorjaar wordt gekenmerkt door vele ontluikende bloemen, struiken en bomen, dat verder gepaard gaat met het verspreiden van een geur van heerlijke kruiden over het gehele eiland. De natuur is er prachtig en door een middenrif gebergte varieert het landschap overal.

Aan de oostkant van Lefkas liggen romantische vissersdorpjes met intieme haventjes en compacte stranden. Deze stranden worden meest bezocht door de Griek, die hier in de zomer dagelijks even een duik in zee neemt. De zuidkant heeft 4 prachtige natuurlijke baaien, waaronder Poros, Sivota, Amouso en Vassiliki. Langs de westkust liggen de mooiste stranden van Griekenland, zoals Porto Katsiki, Egremni, Katihsma enz. Stuk voor stuk zijn ze de moeite waard te bezoeken.

De hoofdstad Lefkada is eveneens een bezoek waard. De lange winkelstraat met zowel traditionele en moderne winkels loopt vanaf het strand tot in het centrum. Natuurlijk worden de winkels afgewisseld met gezellige terrasjes en taveernes. De boulevard langs de haven biedt de mogelijkheid je te vergapen aan talrijke zeiljachten onder het genot van plaatselijke dranken en gerechten. In deze stad zijn 4 grote supermarkten te vinden evenals diverse banken en overheidsdiensten.

Agios Nikitas is een dorpje aan de noord-westkant van Lefkas, is verkeersvrij en biedt mede daardoor een dromerige en schilderachtige aanblik van Griekse huisjes met bougainvilles vanaf de provinciale weg tot aan het strand. De zee en de horeca doen de rest. Fantastisch

Eten en drinken op Lefkas is een hoofdstuk apart. De lokale producten hebben een oorspronkelijke smaak die we al bijna vergeten zijn. De ons bekende tomaten, komkommers, en bijvoorbeeld uien lijken zo voor de hand te liggen, maar wat kunnen ze nog lekker zijn.

De vele familie taveernes bereiden de originele Griekse vis- en vleesgerechten met een kruiden samenstelling die het geheel wel een heel verfijnde smaak geeft. Zelfs op een klein eiland als Lefkas is een interessante wijncultuur met voortreffelijke rode en witte wijnen. Het wijnhuis Lefkadiki-ji heeft een eigen museum dat op de route ligt naar Villa Sophia, tussen de dorpjes Poros en Sivota.

Aan de westkant van Nidri liggen enkele eilanden verspreid die gedurende een dagtocht met rondvaart- of toeristenboten kunnen worden bezocht. Het aanmeren in kleine haventjes en dorpjes, alsmede het ervaren van een BBQ op een klein idyllische strand zijn zeker aanraders.

http://www.lefkadaslowguide.gr/en/routes.php

Villa-Lefkas7390

Op zoek naar een luxe villa op Lefkas? Villa Sophia is een luxe vakantiehuis gelegen bij de baai van Sivota en beschikt een prive zwembad en zee-zicht.

Temperaturen Lefkas - Griekenland

Lefkas kent een aangenaam mediteraans klimaat met warme, droge zomers. Bekijk hier de actuele weersvoorspelling.

Voldoende activiteiten op Lefkas voor een onvergetelijke vakantie!

Zeilen - Lefkas - Griekenland

Geniet van indrukwekkende baaien, pittoreske vissersdorpen en hagelwitte stranden, die vaak onbereikbaar zijn over het land. Ga heerlijk zeilen in de wateren rondom Lefkas

Lefkas-vakantie-Kathisma-griekenland-300

Op het eiland Lefkas liggen de mooiste blue flag stranden van Griekenland. Bekijk hier het strand waar u wilt komen te liggen.

Baai-van-Sivota-Lefkas-Griekenland

De prachtige baai van Sivota is een typische Grieks vissersdorp, met zicht over de baai, lekkere wijnen en verrukkelijk eten. Ontdek Sivota tijdens een bezoek aan Villa Sophia.

Waarom op vakantie naar Lefkas?

Het eilandgevoel

Het gevoel permanent deel uit te maken van een eiland wordt vooral bepaald door het contact met de zee. Omdat Lefkas compact van afmeting is, is er bijna altijd sprake van zicht op water en omdat Lefkas bovendien onderdeel is van de Ionische archipel biedt het talrijke adembenemende panorama’s en fenomenale vergezichten over azuurblauw water en eilandengroepen.

Het laat zich raden dat er vele privé vissersbootjes zijn, die ervoor zorgen dat de opbrengst dezelfde avond via de terrasjes van de taveernes aan het water, kakelvers de houtskoolgrill bedekt en samen met lokale kruiden en wijn de smaakpapillen op een onvergetelijk manier verwent.

Natuur

De natuur is er schitterend omdat het middenrif gebergte naar alle zijden van het eiland in de zee zakt, waardoor er de mooiste stranden zijn ontstaan soms onder steile rotswanden en soms als uiteinde van bosrijke hellingen. In de winter regent het veelvuldig en zorgt in tegenstelling tot vele dorre Griekse eilanden voor een zeer groene en levendige vegetatie. Vooral in het voorjaar gaat dit gepaard met bloemrijk ontluikende oleanders, bungavilles enz. Het hele eiland ruikt dan naar allerlei natuurlijke kruiden en aroma’s. Cipressen, eiken, pijnbomen en platanen sieren het eiland en de hellingen.

Stranden

Lefkas is bekend vanwege de mooie langgerekte witte stranden, die het predicaat krijgen de mooiste van Griekenland te zijn, zoals Porto Katsiki. Het is een ‘must’ deze te bezoeken en de verbazing te merken over de azuurblauwe en turkoois gekleurde zee. Met de auto of scooter zijn alle stranden binnen 10 tot 45 minuten te bereiken vanaf Villa Sophia. In de maand augustus kan het druk zijn op de stranden vanwege de Griekse en Italiaanse vakanties, echter in het voor- en naseizoen is het er rustig.

Sport & Ontspanning

Op Lefkas zijn mooie (berg)wandelingen en fietstochten te maken. De Nederlandse Lydi Out heeft een wandelbrochure uitgebracht met ca. 25 wandelroutes. Zowel langs de kust als door het bergachtige binnenland zijn legio mogelijkheden. In het zuiden ligt het kleine vissersdorpje Vassiliki, dat bekend staat om haar goede windsurfmogelijkheden. In de diverse badplaatsen, zoals Nidri en Lygia worden ook diverse watersportmogelijkheden aangeboden. Het huren van een zeiljacht voor een of meerdere dagen is mogelijk en het is fantastisch om andere eilanden te bezoeken

Uitgaan & Terrasjes

Lefkas-stad heeft een leuke straat met trendy bars en restaurants. Nidri is het drukst bezochte badplaatsje van Lefkas. Er is een gezellige boulevard met (disco)barretjes en taverna’s. Ook aan de hoofdstraat zijn vele gezellige uitgaansgelegenheden. Overal op het eiland, zowel aan de kust als in het binnenland vindt u de gastvrije taveernes die altijd voor u klaar staan met de smaakvolle authentieke Griekse gerechten net buiten het dorpje liggen een aantal taverna’s waar u dichtbij zee kunt eten. Lygia is een vrij rustige badplaats. Er bevinden zich enkele goede visrestaurantjes in de haven. Wilt u de drukte opzoeken dan bent u zo in het nabijgelegen Nidri of Lefkas-stad.

Eten en drinken

Een vakantie op Lefkas – Griekenland begint met lekker eten. In de prachtige baai van Sivota zijn enkele authentiek Griekse restaurants, waarbij de op houtskool gegrilde vis een streling is op de tong. Twee erg goede restaurants zijn Apotiki of Old Store (oude magazijn). De eigenaar is Petros en met zijn team is hij druk in de weer om gasten in het open magazijn en aan de waterrand het beste van het beste voor te schotelen tegen een milde prijs.

Grieken zijn gewend om pas na 21.00 te gaan eten. Naast diverse visrestaurantjes bestaat een groot deel van de eetgelegenheden uit Griekse taverna’s. Hier kunt u terecht voor typische Griekse maaltijden zoals:

Tzatziki: yoghurt met komkommer en knoflook.
Choriatiki: Griekse salade met tomaat, komkommer, uien, feta en olijven.
Paidaika: gegrilde lamskoteletten.
Baklava: bladerdeeg met gehakte noten, overgoten met honing.

In Nidri liggen de meeste restaurantjes en taverna’s aan de boulevard met zicht op de rondvaartboten en zeiljachten. Hier bieden de restaurants u zowel Griekse als internationale gerechten.

Lefkas beschikt over gezellige barretjes en cafeetjes. Langs het strand en in de haven van Nidri vindt u een gezellig avondleven. Vanuit de diverse drinkgelegenheden heeft u een prachtig uitzicht over de baai. Enkele typische Griekse drankjes zijn:

Raki: jenever.
Frappé: ijskoffie.
Retsina: harswijn. (wijn met een typisch hars smaak).
Metaxa: cognac.

Wijnbouw

Lefkas heeft een eigen wijncultuur. De kwaliteit van de lokale wijn is soms verrassend goed. Een goed voorbeeld hiervan is het wijnhuis Lefkaditki-ji en Lefkas Eatrh dat een heuse wijngaard exploiteert en de deuren openzet voor toeristen als een soort museum. Dit wijnhuis ligt tussen de plaatsjes Poros en Sivota.

Locatie Lefkas

Villa-Lefkas7323
Vliegveld Lefkas
Sivota – Griekenland
Wandelen Lefkas - Griekenland
Back To Top