skip to Main Content

Kitesurfen op Lefkas

In Mylos, één van de stranden van de stad Lefkada, ziet men elk jaar meer vliegers van kitesurfers in de lucht. De nieuwe extreme sport wordt beoefend op dit strand, waar ook de Kite Surf Open gehouden wordt, een wedstrijd die door de Provinciale Overheid van Lefkada georganiseerd wordt en waaraan zowel Griekse als buitenlandse sporters deelnemen. Deze fascinerende sport doet het adrenalinegehalte in het bloed stijgen en de mistral, die het hele jaar door waait, geeft de kites snelheden van 30 à 40 mijl. Dit zorgt voor spektakel voor al wie het volgt.

Kennismaken met kitesurfen

Het kitesurfen is ontstaan uit een combinatie van verschillende andere sporten (windsurfen, waterski, wakeboard, paragliding) en men zou het kunnen beschouwen als de natuurlijke evolutie van het windsurfen, omdat het gebruik van lichter materiaal onbegrensde mogelijkheden biedt. De kitesurfer staat op een kleine board terwijl hij in zijn handen een giek vasthoudt die hem met lange touwen met de vlieger verbindt. Het belangrijkste kenmerk waarin het kitesurfen zich onderscheidt, is de kracht van de opwaartse druk die is toegevoegd waardoor de kiter de trekkracht van de vlieger naar boven toe kan gebuiken om heel hoge sprongen te maken en, bijgevolg, heel indrukwekkende manoeuvres.
Deze kracht is ook het element waarin kitesurfen verschilt van de overige watersporten, waarbij de sporter wel de trekkracht gebruikt, hetzij van een boot (zoals bij wakeboard of waterskiën), hetzij van een zeil (zoals bij windsurfen), waarmee hij echter één geheel vormt, waardoor hij maar een beperkt aantal sprongen kan maken omdat die trekkracht hem niet naar boven duwt en hij bijgevolg niet de voordelen heeft van de lange touwen (20 ā 30 m) van de vlieger, in combinatie met de kracht van de opwaartse druk.

Kitesurfen Lefkas - Griekenland

Voordelen kitesurfen

Een kitesurfer heeft niet heel veel wind nodig. Vanaf 2 ā 3 bft kan men al indrukwekkende manoeuvres en hoge sprongen maken. De oorzaak is eenvoudig. Op een hoogte van 15 ā 30 m van het wateroppervlak, daar waar de vlieger vliegt, doet zich het fenomeen van het ground effect voor en is de wind 40% krachtiger dan op het wateroppervlak, wat de kitesurfer de mogelijkheid biedt om ook bij windstilte te kiten.
Kitesurfen is heel gemakkelijk aan te leren in vergelijking met andere watersporten. Er zijn slechts 2 ā 3 uur met een instructeur nodig vóór de kiter slaagt in de waterstart en zijn eerste tochtje maakt. De vlieger is onafhankelijk van de helpende trekkracht van een vaartuig en bijgevolg veel minder kostelijk dan veel motorgedreven sporten, zoals bijvoorbeeld wakeboarden. De uitrusting voor kitesurfen is klein qua omvang en gewicht. Zo is hij gemakkelijk te vervoeren. Als het moet, kan hij zelfs mee op de brommer. In wezen is kitesurfen ook goedkoper dan windsurfen want de 4-line vliegers met de mogelijkheid van de depower systemen hebben een wijd gebruik. Zo komt 1 vlieger overeen met 3 windsurfzeilen en natuurlijk heeft de kiter geen masten of grote gieken nodig.
Kitesurfen is de enige sport waarbij men de unieke sensatie van de derde dimensie heeft, die van de opwaartse druk. Dankzij de opwaartse druk kan men zelfs sprongen maken in flat water. Bovendien zijn de sprongen bij het kitesurfen veel gemakkelijker dan bij eender welke andere sport. Al vanaf de eerste maand kan de beginner sprongen uitproberen, iets wat bij windsurfen werkelijk onmogelijk is.

Meer informatie kunt u vinden op de site  www.kitesurfing.gr

Back To Top