skip to Main Content

Ondanks dat het eiland Lefkas niet bekend staat als feesteiland heeft Nidri wel de meeste pretkeuze. De promenade herbergt vele taveernes en cafeetjes. Vanwege de vele West-Europese bezoekers is de stijl en smaak ook enigszins aangepast en zijn de prijzen wat hoger als in authentieke Griekse dorpjes.

Als wij in Nidri zijn, bezoeken wij meestal tegenover de ligplaats van de ferries ‘café de Paris’ (met zwarte parasols) van de vrolijke gastheer Panos. Hij schenkt smakelijke glazen witte wijn. 300 m Verder naar het zuiden (net buiten de reguliere promenade) ligt restaurant met typische Griekse naam ‘Mama Mia’. Spiros is de charmante gastheer die getrouwd is met een Zweedse en als je deze prachtige naturelle vrouw ziet, is de naam helemaal gerechtvaardigd. De keuken is denk ik de beste Griekse keuken aan de promenade. Voor een keertje Italiaans eten is de ‘Pomedore’ met de leuk opdringerige gastheer redelijk.

In Nidri aan de kade zal je ongetwijfeld de piratenboot ‘Odyssia’ (bijlage) zien liggen.

De eigenaar biedt je een mooie dagtocht naar diverse eilanden, stille stranden met een BBQ enz. De moeite waard. Misschien vooraf een beetje pingelen over de prijs.

Restaurant Saranda of Ola Kala van een gezellige Albanier George in de winkelstraat heeft iets meer variatie op de kaart en de smaak is goed Iets verder hoef je bij restaurant ‘we feed u’ alleen op te geven of je vis of vlees wil. De excentrieke gastheer en -vrouw bieden in Zuid-amerikaanse stijl een ‘no menu’ aanbod.

Aan de westkant van Nidri ligt sinds 2014 een  rondweg (regional road). Halverwege staan bordjes die verwijzen naar de Watervallen. Het biedt een mooi beeld van ongestructureerde ruige rotspartijen met een waterval, die in het voorseizoen uitbundig water stort maar in het hoogseizoen aan kracht heeft ingeboet.

Een restaurant waar de Griek zelf graag gaat eten ligt in Charadiatika. Een piep klein dorpje ca. 3 km ten zuiden van Nidri, Op het piepkleine pleintje biedt de plaatselijk slager zijn heerlijke beeffilets van de grill aan. De voorgerechten, salades, courgettes en aubergines, feta saganaki, greek salad, alles voortreffelijk. Voor 2 personen ca. € 40 afrekenen incl, wijn en het was een ‘heerlijke’ avond. Verder naar het zuiden rij je langs de haven van Vlicho. Hier enkele nietszeggende taveernes. Het laatste restaurant aan de rechterzijde is de ‘yachtclub’ De naam verraadt de bezetting. De kaart en eten is zo slecht nog niet, maar het kan zijn dat beschonken Engelse mannen en vrouwen de boventoon voeren.

Nog verder naar het zuiden ga je slingerdeslang door de heuvels eerst naar Poros of Mikros Gialos. Een prachtige baai met een mooi strand en diverse taveernes (alles OK). Links in de verte ligt ‘San Nicolas’. Een chique beachclub met mooie terrassen, zwembad, prima eten enz. en goed te betalen.

Op weg naar de volgende baai van Sivota, laat je de afslag naar Fterno rechts liggen en passeer je even later het wijnmuseum van Lefkaditiki-ji en LefkasLand. Dit zijn de betere wijnen van het eiland zelf. Na een paar km scherp links de afdaling in naar Sivota. 150m voor de baai aan de rechterzijde een aantal bordjes waaronder die van Villa Sophia, maar dat voor straks.

De haven van Sivota wordt vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van plaatselijke vissers, die ‘s-avonds hun vangst in de diverse taveernes op tafel proberen te krijgen. Sivota heeft de beste visrestaurants van Lefkas. Tevens komen en gaan de zeilflotieljes, die 10-tallen zeiljachten aanmeren om deze restaurants te bezoeken. ‘De sfeer is vaak buitengewoon gezellig en uitbundig.

Links van de baai Ionian taveerne van Yannis en Nicos met de lekkerste op houtskool gegrillde vis. Na 50m aan de rechter zijde van de baai vind je ’12 Gods’ of ’12 Dei’ van Theo en Yorgos met een gevarieerde kaart en prima sfeer. Weer een stukje verder Family Restaurant van Yanna. Een nonchalant ogende, maar ooh zo’n opgewekte gastvrouw. Lekker en eerlijk voor weinig geld. Aan het uiteinde van deze kant ligt de bar Liotrovit van Spiros. Fantastsich om hier je avond af te sluiten.

Met dank aan de Grieksegids voor een impressie van de haven Sivota:

Terug naar Villa Sophia of je doet dit beter voordat je naar de haven gaat. Rij omhoog, volg de weg. Bij een splitsing na ca. 700m rechts aanhouden. Na 500 m verandert het asfalt in gravel. Na ca. 600m aan linker zijde een lange natuurstenen muur. Hierachter ligt ons huis Villa Sophia. Een klein stukje verder, even naar links en na 15 m ligt de inrit.

Vanaf Sivota rij je weer omhoog, richting provinciale weg. De eerste afslag leidt naar Efchiros. Een klein dorpje met aan het uiterste einde, na een heuvelrit, een ydillsch ministrandje van Afteli. Het cafeetje is soms open. De volgende plaats is Marondochori. 200m Voorbij het dorpje is een afslag naar Amousobeach. Mooie baai met aardig strand en prachtig uitzicht. Een taveerne is aanwezig.

De volgende baai is Vassiliki. Het heeft een levendige gezellige promenade met diverse cafeetjes en taveernes direct aan het water. Aan het einde van deze promenade is de vertrekhaven van de ferry naar het eiland Keffalonia. Als je voldoende tijd hebt de moeite waard om daar het havenplaatsje Fiscardo te bezoeken. Bijtijds aan boord gaan en om ca. 18.00 weer terug. Als je met de auto oversteekt kan je het eiland grotendeels op 1 dag in snelvaart bekijken. Halverwege de promenade van Vassiliki vaart ieder half uur een busbootje naar het cliffstrand van Agiofili.

Vanuit Vassiliki kan je via Pondi en Agios Petros de westkant van het eiland bezoeken. Hier heb je langs de hele westkust de prachtigste panorama’s en stranden van Griekenland. Om toch een keuze te maken, mag je zeker Porto Katsiki in het zuiden niet overslaan. Na Agios Petros ongeveer 10 minuten rijden tot een afslag naar links en daarna terug naar het zuiden nog ongeveer 15 minuten. Het zal in juli en augustus wel druk zijn.

Terug naar het noorden passeer je Athína- en Egremni beach. De moeite waard als je er nog zin of tijd voor hebt. Verder naar het noorden kom je bij het dorpje Kalamitsi. Net voor dit dorpje heb je een splitsing naar het bergdorp Exhantia. De naam Rachi hoort bij de parapente club. Vanaf het overhellende terras zie je piloten onder een bonte matras het luchtruim kiezen, onderweg voor een glijdende afdaling naar het mooie stand van Katishma. Kijk voor een impressie naar de volgende link:

Ook vanaf de noordkant (Lefkada) kan je Exhantia bereiken via een prachtige heuvelachtige bosroute.  Katishma beach heeft enkele aardige beachclubs langs het lange gerekte strand.

Bij het volgende plaatsje Agios Nikitas de auto wegzetten en te voet verder. Het schilderachtige dorpje leidt naar de zee en links en rechts allerlei kleurrijke huisjes met bonte begroeiing. Aan het einde links een wit cafeetje waar we zelf met de rug tegen de muur automatisch aan het mijmeren gaan als het niet te druk is. Links om de hoek het prachtige Milos beach, waar je of te voet of met het busbootje naar toe kan.

Verder naar het noorden kom je uiteindelijke weer in de hoofdstad Lefkada. Leuke straatjes en winkeltjes in het centrum, hectisch in de verkeersdrukke straten, een mooie nieuwe haven en vele terrassen langs het water. Er zijn allerlei eetgelegenheden, maar bij Margarita komen veel Grieken. Je krijgt er flinke glazen lekkere lokale wijn, bij mij is de gegrillde octopus favoriet, bij Rietje de maaltijdsalada Margaritha. De greek salad, gavros en spagetti carbonara zijn zeker niet te versmaden. Margaritha heeft een glazen gevel en ligt 50m van de gebogen brug aan de noordkant van Lefkada t.o. de havenkade.

Van Lefkas terug naar Nidri via de diverse kustplaatsjes Katouna, Lygia, Nikiana. Perigialli met allen een mooi uitzicht op de zee en de eilanden groep rondom Skorpios. De taveernes bieden heerlijk en goedkoop Grieks eten icm een bijzonder fraai uitzicht. Hoe lekker kan het zijn.

Een mooie impressie van het eiland Lefkas wordt gegeven door DeGriekseGids

Wil je in het binnenland nog enkele typische dorpjes zien:

Tegenover de noordingang van de boulevard van Nidri staat een wegbewijzering naar Vafkeri. Een mooie route naar de dorpjes Eglouvi en Kyria. De laatste heeft veel huisnijverheid en een mooi plein onder 5 hele grote en oude platanen. Een vroeger weggelopen Engelse heeft er een bedenkelijk kroegje, keurige drankjes en het is een gezellige tante.

Nou dat is ongeveer de rondreis van Lefkas. Ik hoop dat je er iets aan hebt en wij genieten er inmiddels al vele jaren van. Ook een keer Lefkas willen beleven? Neem gerust contact met ons op.

Nog meer informatie over Lefkas vind je op de link: http://www.lefkadaslowguide.gr/en/routes.php

Back To Top