skip to Main Content

Sivota: de parel van Griekenland

De Afrikaner zei: de Europeaan heeft de klok, maar wij hebben de tijd. In Sivota ervaar je precies wat hij bedoelt. Soms lijkt het of de tijd heeft stil gestaan en wordt je verdoofd door de intense stilte en een pakkende schoonheid, die je onbewust confronteert met een vredigheid alsof er geen wereldproblemen (kunnen) zijn.

De natuurlijke baai van Sivota ligt aan de zuidkant van het eiland, die bereikt wordt na een afdaling van 2 km vanaf de provinciale weg. Het landtoerisme heeft geen greep op dit charmante vissersplaatsje. Het is er rustig overdag. De terrasjes aan de promenade bieden zich aan voor een kopje koffie met water, zachte lokale wijn en een gezonde lunch met verse salades. De combinatie met een formidabel uitzicht over de baai, de zachte bazouki muziek, het gemorrel aan een vissersbootje of zeiljacht, dwingt stilte af en zet aan tot dagdromen. Als in een schicht dringt het vergelijk zich op met ons normale jachtige bestaan van files, stress, overuren en om dit weer zo snel mogelijk te vergeten. Het leven lijkt ongecompliceerd, rechtvaardig met een hoge mate van kwaliteit, ook zonder boek, gsm en computer.

Van boven af is goed waar te nemen dat Sivota in het oksel ligt van een van de zuidelijke baaien, waar de wind en stroming ideaal zijn voor het aanmeren van een zeiljacht. Sivota is daarom ook opgenomen in de reeks van flottielje havens.

In de late middag varen de zeiljachten de haven in om ’s-morgens weer uit te varen, onderweg naar een nieuw avontuur en het volgende havenplaatsje op een ander eiland. Dit alles gebeurt haast geruisloos onder het waarnemend oog vanaf de veranda van een van de villa’s. De zeilers van de 10-tallen aangemeerde boten vormen ’s-avonds een bonte parade in hun zoektocht naar een plaatsje op een van de terrasjes om te genieten van de heerlijk op houtskool gegrilde vis en andere smaakvolle, meestal eenvoudige Grieks authentieke gerechten.

Voor de touroperator is dit geen interessant terrein, het heeft immers geen volume. Echter voor de individuele Griekenland liefhebber is dit een heus paradijs. Neen, geen hotels, geen autoparade, geen hoogbouw, geen discotheken, geen sociaal appel. Ja, wel de beste visrestaurants en gezellige bars, wel comfortabele luxe vakantievilla’s met privé zwembad, wel een uitbundige maar aangename stemming in de baai,, wel je tafeltje aan het water, wel de dansende lichtjes in het avondschijnsel. Wat een intimiteit en romantiek!! En dat eten, zo oorspronkelijk, zoveel smaak.

Heerlijk wandelen naar Sivota

Vanuit Villa Sophia kan je heerlijk naar de baai van Sivota wandelen. De wandeling naar de baai duurt ongeveer een halfuur. Aan de linkerzijde tegen de heuvels enkele villa’s, aan de rechterzijde de veelkleurige zee met de eilanden Atokos, Kalomos, Arcoudi, Meganissi, Ithaka en Keffalonia en de baaien van Sivota en Poros. De zeiljachten varen geruisloos in en uit de haven. De taveerne wacht heel geduldig met gavros, greek salad, inktvis of octopus. Sorry, geen saté.

Daarna weer de terugwandeling van 2 km, vergezeld door de niet aflatende zon en het immer weergaloze panorama. De duik in het prive-zwembad van Villa Sophia en de rust onder de olijfboom doen de rest of liever gezegd niets meer.

De voorkeur voor een vakantie aan de baai van Sivota werd eenvoudig opgedrongen door de onovertroffen schoonheid en de intense stilte. Bovendien is dit een prima uitvalbasis om het eiland Lefkas verder te onderzoeken en kennis te maken met de vriendelijke en behulpzame Griek. Langgerekte witte stranden, waar het meestal rustig is, zijn allen de moeite waard om te bezoeken, evenals de onbedorven Griekse dorpjes met de typisch manbevolkte pleintjes. De stranden van Porto Katsiki en Egremni behoren tot de mooiste van Griekenland. Het aan de noord-west kant gelegen dorpje Agios Nikitas vormt het idyllische decor van een droombeeld waar de met bougainville begroeide huisjes en restaurantjes de heuvels begeleiden in de overgang naar de mintgroene oceaan. De plaatsen Nidri en Lefkas-stad hebben hun eigen karakter en mogen niet worden overgeslagen.

Natuurlijk is een dagbezoek aan de andere eilanden, zoals Keffalonia, Ithaka en Meganissi, eventueel met de auto, een aanrader. Voor een bezoek aan de Meteora, de Vikoskloof of Corfu kan het best een extra dag worden ingeruimd.

Back To Top